Razotkrivanje parodontoze: razvrstavanje činjenica od mitova

19 Aprila, 2024by Agic

 

U ovom blogu ćemo istražiti deset najčešćih zabluda o parodontozi i drugim bolestima desni, odvajajući činjenice od mitova kako bismo vam pomogli da prvenstveno (po)ostanete informisani, te samim tim i održavate vaše oralno zdravlje.

Mit: Samo starije odrasle osobe pate od parodontoze.

Činjenica:

Iako se rizik povećava s godinama, parodontoza može pogoditi ljude svih uzrasta. Loša oralna higijena, genetika i drugi faktori doprinose nastanku bolesti desni, zbog čega je od ključne važnosti da se pojedinci svih uzrasta informišu o simptomima i poduzmu adekvatne mjere liječenja.

 

Mit: Jače četkanje zuba = čistije desni

Činjenica:

Agresivno četkanje zuba može oštetiti tkivo desni i pogoršati parodontozu. Ne radi se o tome koliko jako četkate, već koliko efikasno. Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i fokusirajte se na pravilnu tehniku kako biste osigurali temeljito čišćenje bez nanošenja štete.

 

Mit: Krvarenje desni je normalno tokom pranja zuba.

Činjenica:

Zdrave desni ne bi trebalo da krvare tokom redovnog pranja. Krvarenje desni može ukazivati na gingivitis ili parodontozu. Ignoriranje ovog znaka može dovesti do daljih komplikacija, naglašavajući važnost konsultacije sa stomatologom za pravilnu procjenu i smjernice.

 

Mit: Loš zadah je povezan samo sa lošom oralnom higijenom.

Činjenica:

Dok neadekvatna oralna higijena doprinosi lošem zadahu, uporna zadah iz usta također može biti znak bolesti desni. Bakterije u ustima oslobađaju jedinjenja sumpora, što dovodi do neugodnog zadaha. Održavanje dobre oralne higijene i rješavanje problema s desnima može pomoći u borbi protiv lošeg zadaha.

 

Mit: Samo šećer uzrokuje bolest desni.

Činjenica:

Šećer je faktor koji doprinosi, ali različiti faktori, uključujući lošu oralnu higijenu, pušenje, genetiku i sistemske zdravstvene probleme, igraju ulogu u razvoju bolesti desni. Usvajanje holističkog pristupa oralnom zdravlju ključno je za prevenciju.

 

Mit: Bolest desni pogađa samo usta.

Činjenica:

Parodontoza je povezana s različitim sistemskim stanjima, uključujući bolesti srca i dijabetes. Zdravlje vaših desni može uticati na vaše opšte stanje, zato je vrlo važno ozbiljno pristupiti rješavanju parodontalnih bolesti, bez odugovlačenja!

 

Mit: Ako desni ne bole, nema problema.

Činjenica:

Bolesti desni mogu biti bezbolne u ranim fazama. Nedostatak bola ne ukazuje na odsustvo problema. Redovni stomatološki pregledi ključni su za rano otkrivanje i prevenciju parodontoze, čak i kada simptomi nisu očigledni.

 

Mit: Jednom izliječena, bolest desni se više neće vratiti.

Činjenica:

Parodontoza je hronično stanje i uspješno liječenje zahtijeva stalnu njegu. Redovni stomatološki pregledi, dosljedna oralna higijena i promjena načina života neophodni su za sprječavanje ponovnog pojavljivanja bolesti desni.

 

Mit: Parodontalna bolest će svakako dovesti do ispadanja zuba i ne može se liječiti.

Činjenica:

U ranom stanju razvoja bolesti (gingivitis), rezultati se postižu već uz pojačanu higijenu i čišćenje kamenca, dok kod uznapredovale parodontoze mogu biti potrebne i određene hirurške ili restaurativne intervencije.

 

Mit: Kućni lijekovi i pojačana higijena mogu izliječiti bolest desni

Činjenica:

Iako je kućna njega neophodna, profesionalna stomatološka intervencija je često neophodna za efikasno liječenje parodontoze. Kućni lijekovi i pojačana oralna higijena mogu dopuniti profesionalnu njegu, ali je ne bi trebali zamijeniti.

Razumijevanjem karakteristika različitih bolesti desni i identifikacijom mitova o njima, osnažujete se da donosite informirane odluke o svom oralnom zdravlju. Zapamtite, redovni stomatološki pregledi, pravilna oralna higijena i zdrav način života, ključni su za održavanje zdravih desni i lijepog osmijeha. Dr Ajša Agić je specijalista oralne medicine i parodontologije, te Vam stoji na raspolaganju za konsultacije i intervencije ovisno od razvoja same bolesti desni.

 

 

 

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.