Uzroci, Simptomi i Liječenje
Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi zdravljem potpornih struktura zuba (parodonta, odnosno kosti, cementa, parodonta, gingiva) kako bi se otklonile nepravilnosti i oštećenja koja negativno utiču na zdravlje usne šupljine. Upalne promjene zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis, a ako upala zahvaća dublje strukture govorimo o parodontitisu. Istraživanja pokazuju da je to jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba.

Simptomi parodontitisa

 • krvarenje zubnog mesa
 • otok zubnog mesa, crvenilo i bol
 • povlačenje zubnog mesa
 • sekret i gnoj iz džepova
 • pomičnost zubi
 • promjena položaja zubi
 • gubitak zubi

Prvi znak parodontne bolesti je gingivitis, poznatiji kao upala zubnog mesa a manifestira se crvenilom i krvarenjem zubnog mesa. Uzrokuju ga naslage plaka oko zuba. U ovom stadiju gingivitis se još uvijek može spriječiti poboljšanjem oralne higijene – promjenom tehnike četkanja i korištenjem konca te interdentalnih četkica. Neliječeni gingivitis može se razviti u parodontitis što je ozbiljnije stanje koje zahtjeva i ozbiljan pristup liječenju.

Bolest desni
Parodontitis

Parodontitis započinje tako što bakterije u plaku koji oblaže zube ispuštaju otrove koji uzrokuju odvajanje zubnog mesa od zuba te dolazi do formiranja džepova, tj. prostora između zuba i zubnog mesa.

Kako parodontitis napreduje, dolazi do produbljivanja džepova te gubitka sve veće površine zubnog mesa i kosti. Najčešće u toj fazi parodontitis ima vrlo blage simptome. Klimavost zuba nastaje zbog napretka bolesti gdje dolazi do propadanja parodontnog ligamenta i potporne kosti. Takvi zubi često su osjetljivi na hladno, toplo i slatko.

Parodontne bolesti ne utječu samo na zdravlje zuba. Toksini iz plaka također mogu negativno utjecati na srce, povezuju se s napredovanjem Alzheimerove bolesti, bolestima pluća, reumatoidnim artritisom, kardiovaskularnim bolestima…

Važno je naglasiti kako je ovu bolest moguće spriječiti i liječiti ako se na vrijeme javite stomatologu. Nakon pregleda i analize stanja uz pomoć rendgenske snimke, sondiranja i mjerenja dubine dzepova, kontrole plaka i krvarenja, izrađuje se plan terapije. Terapija pojedine parodontne bolesti ovisi o njenom obliku i stupnju razvoja a najčešće možemo razlikovati terapiju gingivitisa od terapije parodontitisa. Cilj svake terapije parodontnih bolesti je uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika upale.

Liječenje paradentoze

Ako vam je dijagnosticirana parodontalna bolest, jedan od prvih koraka je učiniti nehirurški tretman parodontalnog čišćenja. To uključuje uklanjanje nakupljenih kamenaca i nakupina naslaga. Ako je vaša parodontalna bolest uznapredovala do stvaranja džepova desni koji nisu čvrsto zakačeni za zub, može se obaviti operacija smanjenja džepova. Te džepove treba eliminirati jer su oni leglo za nakupljanje bakterija i na kraju mogu dovesti do propadanja kostiju. Ako tehnike smanjenja džepova ne mogu uspješno sanirati štetu nanesenu parodontalnom bolešću, mogu se izvršiti postupci kalemljenja desni i kosti. Cijepljenje kosti definitivno je krajnje sredstvo za pokušaj sanacije štete od napredne parodontalne bolesti. Intenzivan je postupak koji bi se trebao provoditi samo ako sve ostale mogućnosti nisu dale rezultate. Često se radi zajedno ili u pripremi za zubni implantat.

Kontaktirajte nas

Nazovite nas
+387 33 208 444
Email
ajsa.agic@yahoo.com
info@agicdental.com

Predstavljamo vam naše najbolje asistente u ordinaciji!

Tigonom+ W&H je skidač kamenca različit od svih drugih. Njegove jedinstvene karakteristike će umnogome pojednostaviti proces i učiniti da iskusite relaksirajući i bezbolan tretman. Aparat koristi prijatno toplu tečnost i spriječava iritacije čak i kod pacijenata sa osetljivim zubima. Pet programa će uštediti vaše vrijeme a tri moda načina rada će osigurati nježno a ujedno i efikasno čišćenje.
Dok se naša tri lasera koriste:
 • U parodontologiji poslije mehaničkog čišćenja za dodatno ubijanje bakterija
 • U oblikovanju zubnog mesa (gingivektomija)
 • U endodonciji za liječenje kanala
 • U izbjeljivanju zuba
 • U dezinficiranju rana

U našoj ordinaciji se posljednjih 11 godina služimo laserima i najmodernijom tehnologijom, te koristeći njihove funkcije pacijentima pružamo najkvalitetniji mogući pristup i tretman!

Poslije završene parodontalne terapije dobili smo temelj za protetiku kakvu ova gospođa zaslužuje!

Lasersko uklanjanje herpesa

Nudimo uslugu bezbolnog laserskog uklanjanja herpesa.

Laser djeluje protuupalno i toplinom deaktivira virus. Znatno skraćivanje tijeka bolesti i ubrzavanje nestanka promjena na koži
https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.