Protetika

Fiksna protetika se odnosi na zubne krunice i mostovi te zubne implantate, dok se mobilne proteze dijele na potpune i parcijalne.

Pojam zubna protetika obuhvata svaku zamjenu, odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi. Postoji nekoliko vrsta protetskih nadomjestaka, a to su: zubni implantati, zubne krunice, ljuskice za zube, zubni most i zubne proteze.

Iako svi pripadaju zubnoj protetici, ovi nadomjesci međusobno se značajno razlikuju funkcijom, načinom ugradnje, trajnošću i cijenom. Ipak, zajedničko im je to da se pomoću njih mogu riješiti sva dentalna oštećenja, nedostaci i bezubost.

Krunice

Cirkon-keramičke krunice

Zahvaljujući napretku tehnologije omogućena je upotreba najkvalitetnijih materijala koji udovoljavaju svim zahtjevima izdržljivosti i estetike. Jedan od takvih savremenih materijala je cirkonij oksid, materijal izuzetne čvrstoće a istovremeno estetski najprihvatljiviji, sa kojim se u kombinaciji sa kvalitetnom keramikom postiže prirodan izgled krunica.

Ovaj je materijal potpuno inertan i može biti dobar izbor za ljude koji su skloni alergijama na metal ili osjetljivosti zubnog mesa. Cirkonski implantati su estetski ljepši, te eliminiraju rizik od bilo kakvih tamnih linija oko zubnog mesa.

Implantat cirkonijevog oksida bez metala mogao bi biti zdraviji za tkivo zubnog mesa, jer ovaj materijal zadržava manje naslaga i kamenca od titana, posebno kada je odabran jednodijelni implantat cirkonijevog oksida. Cirkonij ima dobru čvrstoću na savijanje i poznato je da je superiorniji od ostale keramike u pogledu žilavosti loma. Njegova bijela boja, nizak modul elastičnosti i niska toplinska vodljivost učinili su ovaj materijal vrlo atraktivnim izborom za implantologiju.

Metal-keramičke krunice

Također u našoj ordinaciji nudimo i izradu metal-keramičkih krunica čija je baza napravljena od legure metala a koja je u cjelosti prekrivena keramikom. Metali koji se koriste za izradu ovih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (paladij, titanijum) ili legure s osnovom čelika kao nikal ili krom. Prednost ovih krunica je njihova čvrstoća i trajnost. Preporučuju se za postavljanje na bočne zube gdje su prisutne jake žvačne sile.

Mostovi

Keramički most je trajni protetski rad koji služi kao zamjena jednog ili više zuba u nizu. Most se sastoji od dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se trajno fiksiraju na nosače. Na prednjim zubima se izrađuju mostovi od potpune keramike koji estetski u potpunosti nadomještaju prirodan izgled zuba. Zbog ograničenja materijala u smislu elastičnosti, potpuno keramičkim mostovima se može premostiti prostor od jednog zuba. To znači da potpuno keramički mostovi mogu sadržavati maksimalno tri člana. Sve prednosti koje imaju potpune keramičke krunice vrijede i za ovu vrstu mostova. Za veće raspone te za mostove na stražnjim zubima (kutnjacima) koriste se potpuni keramički mostovi koji kao osnovu sadrže cirkon. Posebnost mosta pred ostalim protetskim radovima je činjenica da se on može ugraditi i na postojeće zube i na implantate.

Protetika Teleskopi

Kontaktirajte nas

Nazovite nas
+387 33 208 444
Email
ajsa.agic@yahoo.com
info@agicdental.com
https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.