Često postavljana
Pitanja i Odgovori

Ukoliko na ovim stranicama ne nalazite odgovor na neko pitanje vezano za dentalno zdravlje i dentalne usluge, slobodno nas kontaktirajte.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/10/ordinacija13-1280x854.jpg

Download Brochure

Iz naše tvornice osmijeha pacijenti izlaze s mnogo više od samo lijepog osmjeha. Naša priča počinje sa upoznavanjem pacijenata, njegovih želja, a završava sa blistavim osmijehom.

Koliko često preporučujete odlazak stomatologu?

Redovito posjećivanje stomatologa ne samo da će pomoći u održavanju zdravih zuba i usta, već će također pomoći u održavanju zdravog ostatka vašeg tijela. Njega zuba je važna jer:

 • Pomaže u prevenciji karijesa
 • Štiti od parodontne bolesti (desni), koja može dovesti do gubitka zuba i kostiju
 • Sprječava loš zadah – pranje zuba, čišćenje koncem i redoviti posjeti stomatologu pomoći će smanjiti količinu bakterija u ustima koje uzrokuju loš zadah
 • Daje vam privlačniji osmijeh i povećava vaše samopouzdanje
 • Pomaže u održavanju sjaja zubi sprječavajući njihovo bojenje od hrane, pića i duhana
 • Jača vaše zube kako biste mogli uživati u zdravim, lijepim osmijesima do kraja života!
Moji zubi su u redu. Trebam li ipak posjetiti stomatologa?

Vaši zubi se mogu osjećati dobro, ali je svejedno važno redovito posjećivati stomatologa jer problemi mogu postojati i bez vašeg znanja. Izgled vašeg osmijeha je važan, a vaš stomatolog može pomoći da vaš osmijeh bude zdrav i lijep. Uz toliki napredak u stomatologiji, više se ne morate zadovoljiti obojenim, okrhnutim, nedostajućim ili izobličenim zubima. Današnji stomatolozi nude mnogo izbora tretmana koji vam mogu pomoći da se smiješite s povjerenjem, uključujući:

 • Profesionalno izbjeljivanje zubi
 • Ispune koje oponašaju izgled prirodnih zuba
 • Zamjena zuba i potpuni izgled osmijeha
Na šta trebam paziti kada biram pravog stomatologa za sebe?

Odabir stomatologa koji odgovara Vama i Vašoj obitelji je važan i možda biste trebali razmotriti nekoliko stomatologa prije nego što donesete konačnu odluku. Za vrijeme prvog termina trebali biste moći utvrditi da li je stomatolog pravi izbor za Vas. Tokom vašeg posjeta, razmotrite sljedeće:

 • Je li raspored termina prikladan?
 • Je li ured lako dostupan i blizu?
 • Čini li se da je ured čist i uredan?
 • Je li vaša medicinska i stomatološka povijest zabilježena i stavljena u trajnu datoteku?
 • Objašnjava li stomatolog tehnike za dobro oralno zdravlje?
 • Jesu li vam informacije o troškovima predstavljene prije zakazivanja tretmana?
Kako se mogu brinuti za svoje zube između stomatoloških pregleda?
 • Ne zaboravite prati zube barem dva puta dnevno, a cistiti ih koncem ili dentalnim cetkicama barem jednom!
 • Obavezno koristite pastu za zube koja sadrži fluor i pitajte svog stomatologa trebate li ispiranje s fluorom. To će pomoći u sprječavanju karijesa.
 • Izbjegavajte hranu s puno šećera (šećer povećava količinu bakterija koje rastu u ustima uzrokujući više plaka i karijesa) i izbjegavajte duhan (to može obojiti vaše zube, uzrokovati bolesti desni i na kraju dovesti do raka usne šupljine).
 • Ne bojte se četkati jezik! Četkanjem jezika uklonit ćete čestice hrane i smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju plak.
 • Četkanje jezika također pomaže u održavanju svježeg daha.
 • Obavezno zakažite svoj rutinski pregled. Preporuka je posjećivati stomatologa svakih šest mjeseci.
S koliko godina trebam početi voditi svoje dijete kod stomatologa?

Američka akademija pedijatrijske stomatologije (AAPD) preporučuje da djeca prvi put posjete stomatologa već u dobi od šest mjeseci, a ne kasnije od jedne godine. Za to vrijeme će vašem djetetu nicati mliječni zubi i vaš stomatolog može pregledati zdravlje prvih nekoliko zubića vašeg djeteta. Nakon prvog posjeta svakako zakažite redovite kontrole svakih šest mjeseci.

Kako da zakažem pregled?
Jednostavno nazovite našu ordinaciju! Osoblje naše recepcije rado će vam pomoći zakazati vaš sljedeći stomatološki pregled kada vama odgovara. Ukoliko ste novi pacijent, javite nam se i mi ćemo Vam pružiti sve potrebne informacije za Vaš prvi posjet stomatologu.
Kada trebam promijeniti četkicu za zube?

Vaša će se četkica za zube s vremenom istrošiti, pogotovo ako zube perete dva puta dnevno po dvije do tri minute. Vaš stomatolog preporučuje da odrasli i djeca mijenjaju četkicu za zube svaka tri mjeseca. Ako koristite električnu četkicu za zube, svakako pročitajte upute jer možda nećete morati tako često mijenjati glave četkice za zube. Pacijente s bolestima desni potiče se da mijenjaju četkicu za zube svakih četiri do šest tjedana kako bi spriječili širenje bakterija. Nakon četkanja, isperite četkicu za zube vrućom vodom kako biste ubili klice i održali čekinje čistima. Ako ste bili bolesni, svakako što prije promijenite četkicu za zube.

Koliko često trebam prati zube?

Trebali biste prati zube najmanje dva puta dnevno. Četkanje održava vaše zube, desni i usta čistima i zdravima uklanjanjem naslaga koje uzrokuju bakterije. Također se preporučuje da koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i pastu za zube koja sadrži fluorid kada perete zube. Trebali biste provesti najmanje minutu na gornjim zubima i minutu na donjim zubima i ne zaboravite oprati jezik; pomoći će vam da vaš dah bude svjež!

Što je bolest desni?

Također poznata kao parodontna bolest, bolest desni je uglavnom uzrokovana nakupljanjem plaka i bakterija koje se ne liječe u ranoj fazi. Drugi uzroci parodontne bolesti uključuju pušenje, škripanje zubima, neke lijekove i genetiku. Gingivitis je početni stadij bolesti desni i, ako se otkrije, može se liječiti. Gingivitis ako se ne liječi može se pretvoriti u bolest desni. Uznapredovala bolest desni dovest će do gubitka zuba i kostiju i trajno je stanje. Redovito pranje zubi i posjet stomatologu svakih šest mjeseci spriječit će gingivitis i teže slučajeve parodontne bolesti.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.