Osvoji bitku za zdrave desni: Savjeti za borbu protiv parodontoze

16 Juna, 2023by Agic
Bolesti_desni_Agic_2

Kada je u pitanju oralno zdravlje, većina ljudi se fokusira na zdravlje zuba, zanemarujući desni koje uzrokuju probleme velikom broju stanovnika. O rasprostranjenosti parodontoze dovoljno govori podatak da je ovo najčešća oralna bolest savremenog svijeta poslije karijesa. Zbog toga smo danas odlučili da vam u ovom blogu odgovorimo na pitanja šta je parodontoza, koji su simptomi bolesti, te kako održati oralno zdravlje te prevenirati i liječiti parodontozu i druge bolesti desni.

Šta je parodontoza?

Parodontoza, također poznata kao parodontalna bolest, predstavlja ozbiljno stanje koje pogađa parodontalna tkiva koja drže zub čvrsto u zubnoj čašici. Ova bolest se razvija kao rezultat upale desni koja se ne liječi na vrijeme ili ostaje neprimijećena, te je jedan od glavnih uzroka gubitka zuba kod odraslih osoba.

Da bismo bolje razumjeli parodontozu, moramo prvo shvatiti anatomiju usne šupljine. Desni okružuju zube i pružaju im potporu. Tkivo koje se nalazi između desni i zuba naziva se parodontalni ligament, dok se kost koja drži zube naziva alveolarna kost. Kada se parodontoza razvije, dolazi do postepenog propadanja parodontalnog ligamenta i alveolarne kosti, što može dovesti do gubitka zuba.

Najranija faza razvoja bolesti desni je gingivitis. Ukoliko se pravovoremeno i adekvatno ne liječi, gingivitis prelazi u parodontozu, te se desni počnu povlačiti, dok se interdentalni prostor produbljuje.

Jedan od glavnih uzročnika parodontoze je plak, ljepljiva supstanca koja se formira na površini zuba. Ako se ne ukloni redovitim četkanjem i upotrebom konca za zube, plak se mineralizacijom pretvara u zubni kamenac. Kamenac je tvrda naslaga koja potiče upalu desni i stvara povoljno okruženje za razvoj bakterija. Pored kamenca, uzrok parodontoze su često i neadekvatne plombe i protetski radovi, zbog čega je važno da izaberete provjerenu stomatološku ordinaciju, te redovno odlazite na preglede.

 

Prevencija parodontoze i bolesti desni

Simptomi parodontoze i bolesti desni uključuju:

  • Crvenilo i oticanje desni
  • Promjena boje desni
  • Krvarenje desni prilikom pranja zuba
  • Loš zadah
  • Promjene u zagrizu
  • Povlačenje desni
  • Nastajanje gnoja između zuba i desni
  • Pojava džepova (prazni prostor između zuba i desni)

Ako se ovi simptomi zanemare, parodontoza može napredovati, uzrokujući dublje infekcije, klimanje, te u konačnici i gubitak zuba. Zbog toga je izuzetno važno da već na prve znakove bolesti posjetite stomatologa, čak i ako ne osjećate nikakvu bol ili nelagodu.

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji parodontoze je redovito održavanje oralne higijene. Preporučuje se četkanje zuba barem dva puta dnevno, koristeći mekanu četkicu i pastu za zube koja sadrži fluorid. Također, nemojte zaboraviti koristiti konac za zube ili interdentalne četkice kako biste uklonili naslage i ostatke hrane između zuba i ispod desni.

Redovite posjete stomatologu igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja desni. Stručnjaci preporučuju da se posjeti obavljaju barem jednom svakih šest mjeseci, ili prema uputama vašeg stomatologa. Tokom posjeta, stomatolog će pregledati vaše desni, provjeriti prisutnost znakova parodontoze i pružiti vam stručne savjete za održavanje oralnog zdravlja.

Ovaj savjet vam se vjerovatno neće svidjeti, ali jako je važno da regulirate vašu ishranu. Smanjite unos šećera i prerađene hrane jer oni mogu povećati rizik od razvoja parodontoze. Umjesto toga, uvrstite u svoju prehranu hranu bogatu vitaminom C, kao što su agrumi, paprika i brokula, jer ovaj vitamin pomaže u jačanju desni i ubrzava proces ozdravljenja.

 

Pušenje je jedan od najvećih faktora rizika za parodontozu. Tvari prisutne u duhanu iritiraju desni, ometaju protok krvi i oštećuju tkivo desni. Ako pušite, pokušajte napustiti ovu lošu naviki kako biste poboljšali vaše opće zdravlje.

Liječenje parodontoze i bolesti desni

Ukoliko ste se pronašli u nekim od gore navedenih simptoma ili Vam je već diagnosticiran gingivitis ili parodontoza, nema potrebe za očajavanjem i panikom. U ranom stanju razvoja bolesti (gingivitis), rezultati se postižu već uz pojačanu higijenu i čišćenje kamenca, dok kod uznapredovale parodontoze mogu biti potrebne i određene hirurške ili restaurativne intervencije.

Stomatološka ordinacija Dr Agić, sa višegodišnjim iskustvom, može se pohvaliti najmodernijim uslugama iz oblasti dentalne medicine. Dr Ajša Agić je specijalista oralne medicine i parodontologije, te Vam stoji na raspolaganju za konsultacije i intervencije ovisno od razvoja same bolesti desni. Posjetite nas kako biste dobili stručne savjete za borbu protiv bolesti desni, te vratite svoje samopouzdanje i uživajte u zdravom osmijehu.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.