Trudnoća kroz oči stomatologa: kako „drugo stanje“ utiče na vaš osmijeh?

5 Februara, 2024by Agic

 

Trudnoća je nevjerojatno razdoblje u životu žene, ispunjeno emocijama, iščekivanjem, ali i različitim promjenama u tijelu. Jedna u nizu promjena dešava se upravo u usnoj šupljini, te ćemo danas objasniti kako “drugo stanje” utiče na vaš osmijeh i koje korake možete poduzeti kako biste ga očuvali.

 

Hormonske promjene i osjetljivost

Povećanje razine hormona poput estrogena i progesterona može dovesti do povećane osjetljivosti desni, oticanja i krvarenja prilikom četkanja zuba. Ova stanja poznata su kao gingivitis trudnica i često se javljaju u drugom tromjesečju. Prema istraživanjima čak 60-70% trudnica ima gingivitis, ali dobra vijest je da se oralno zdravlje najčešće znatno poboljšava nakon porođaja. Ako se gingivitis ne liječi, može preći u parodontozu, o kojoj smo više govorili u ovom blogu.  Kako biste održali zdrave desni, preporučujemo redovito i nježno četkanje, te upotrebu mekih četkica.

 

Povećana sklonost karijesima

Pored hormonalnih promjena, trudnice često imaju promjene u prehrambenim navikama, povećavajući konzumaciju šećera. To može povećati rizik od nastanka karijesa. Znamo da je ponekad teko odoljeti omiljenom slatkišu, ali savjetujemo trudnice da imaju uravnoteženu prehranu i ograniče unosa šećera kako bi očuvale oralno zdravlje.

 

Jutarnje mučnine i oralna higijena

Jutarnje mučnine su čest simptom trudnoće koji može utjecati na redovitu oralnu higijenu. Ako imate izazova s četkanjem zuba zbog mučnina, pokušajte koristiti nježne proizvode za oralnu higijenu ili ispirati usta blagim sredstvima za ispiranje. Izbjegavajte pranje zuba bar 30 minuta nakon povraćanja ili konzumacije kisele hrane.

Stomatološki pregledi tokom trudnoće

Redovite stomatološke kontrole posebno su važne tokom trudnoće. Stručni tim Privatne stomatološke specijalističke ordinacije Dr. Agić će pratiti stanje vaših desni, obaviti profesionalno čišćenje i pružiti vam savjete o očuvanju zdravog osmijeha. Ako primijetite bilo kakve promjene u svom oralnom zdravlju, zakažite čim prije pregled.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.