Zdravi zubi, zdravo tijelo: Povezanost između zdravlja zuba i cjelokupnog zdravstvenog stanja

13 Novembra, 2023by Agic
Stomatolog_Sarajevo_4

Zdravi zubi, zdravo tijelo:

Povezanost između zdravlja zuba i cjelokupnog zdravstvenog stanja

Ljudi često nisu svjesni kolika je uloga oralnog zdravlja u opštem zdravlju organizima. Međutim, veza između zdravlja zuba i tijela je neosporiva, te je dokazano da loša oralna higijena može uzrokovati niz drugih zdravstvenih problema.

Zdravi zubi, zdraviji život

Vaš osmijeh nije samo stvar estetike. Zapravo, loša oralna higijena neće samo naštetiti vašem samopouzdanju kroz žute zube i loš zadah, već se problemi mogu proširiti i na ostale organe u tijelu. Na primjer, bakterije prisutne u usnoj šupljini mogu uzrokovati upale desni koje povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih sistemskih bolesti. Redovno održavanje oralne higijene ključno je za sprječavanje ovih problema.

 

Kako zubi utječu na tijelo?

Jedan od ključnih mehanizama povezanosti između oralnog zdravlja i općeg zdravlja je upala. Bakterije se nalaze u ušnoj šupljini svih nas, te se njihov balans održava kroz pravilno čišćenje zuba i jezika. Međutim, ukoliko se higijena usne šupljine ne održava, broj bakterija se povećava, što dovodi do upala.

Bakterije koje se razvijaju u usnoj šupljini mogu se inhalirati u pluća, što može pridonijeti razvoju respiratornih infekcija, poput upale pluća. Ovo stanje je poprilično opasno za starije ljude, kod kojih upale pluća znaju imati i smrtni ishod, te je neophodno da održavaju svoje proteze čistim.
Endokarditis, infekcija unutarnje obloge srčanih komora ili zalistaka, obično se javlja kada bakterije ili drugi mikroorganizmi iz drugih dijelova tijela, kao što su usta, putuju krvotokom i pričvrste se za određena područja u srcu. Iako veza nije u potpunosti dokazana, neka istraživanja sugeriraju da bolesti srca, začepljene arterije i moždani udar mogu biti povezani s upalama i infekcijama koje oralne bakterije izazvaju.
Trudnice također trebaju biti na oprezu. Parodontitis je povezan s prijevremenim porođajem i niskom težinom novorođenčeta. Uslijed hormonalnih promjena koje su karakteristične za trudnoću, mogu se pogoršati i već postojeći oralni problemi.
Od svih veza između oralnog zdravlja i bolesti, ona s najviše dokaza je veza između parodontalne bolesti i dijabetesa. Istraživanja su pokazala da ova dva stanja imaju uzajamni odnos, tj. parodontalna bolest povećava rizik od dijabetesa, i obrnuto.

 

Prevencija je ključ

Kako bismo očuvali povezanost između oralnog zdravlja i općeg zdravlja, ključna je prevencija. Često pranje zuba, korištenje zubnog konca ili interdentalnih četkica, te redovni stomatološki pregledi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja zuba i sprječavanju komplikacija. Osim toga, zdrava prehrana bogata vitaminima i mineralima također pridonosi očuvanju zdravlja.
Dakle, sljedeći put kad budete razmišljali o zdravlju, ne zaboravite osmijeh – vaša oralna higijena može biti ključna za dug i zdrav život.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.