Bruksizam: Efekti stresa i anksioznosti na estetiku zuba

10 Oktobra, 2023by Agic

Bruksizam: Efekti stresa i anksioznosti na estetiku zuba

Bruksizam, poznat i kao škripanje ili stiskanje zuba tokom spavanja, je čest stomatološki problem koji može značajno uticati na vaše oralno zdravlje, te izgled vašeg osmijeha. U ovom blogu ćemo odgovoriti na pitanja šta je bruksizam, kako ga prepoznati, koje su njegove posljedice, i kako se može liječiti i spriječiti.

Bruksizam može zadesiti ljude svih uzrasta, ali najčešće se javlja kod osoba koje su pod stresom ili se bore sa anksioznošću. Također, ljudi koji imaju nepravilan zagriz ili loši položaj zuba su podložniji ovom problemu. Sa bruksizmom se bori oko 30% populacije, a češće se uočava kod žena.

Simptomi bruksizma

Prepoznavanje simptoma bruksizma može biti ključno za pravovremeno liječenje. Evo koji su najčešći:

 1. Bol u vilici: Osjećaj nelagode u vilici, posebno ujutro nakon buđenja, može biti prvi znak bruksizma.
 2. Oštećenje zuba: Ovaj stomatološki problem može uzrokovati trošenje zubne gleđi, pucanje zuba i abrazije na zubima.
 3. Glavobolje: Česti migrenski napadi i glavobolje mogu biti posljedica napetosti koja nastaje usljed bruksizma.
 4. Osjetljivost zuba: Osjetljivost zuba na vruće ili hladno može se povezati s oštećenjem gleđi.
 5. Teškoće pri žvakanju: Bruksizam može otežati normalno žvakanje hrane, što može uticati na prehrambene navike.
 6. Buđenje tokom noći: Ako se često budite tokom noći, može biti znak da škripite ili stišćete zube dok spavate.

 

Posljedice

Bruksizam može imati ozbiljne posljedice po oralno zdravlje. Osim oštećenja zuba i vilice, mogu se javiti i parodontalni problemi. Naime, bruksizam može uzrokovati povlačenje desni čime se povećava rizik od nastanka parodontoze. Nadalje stiskanje i škripanje zuba može dovesti do disfunkcije temporomandibularnog zgloba, što uzrokuje bol u vilici, glavobolje i teškoće pri otvaranju usta. Najčešće se pacijenti žale na poremećaj spavanja i hronični umor.

 

Bruksizam može zadesiti ljude svih uzrasta, ali najčešće se javlja kod osoba koje su pod stresom ili se bore sa anksioznošću.

Dijagnoza i liječenje

Ako sumnjate da se borite sa bruksizmom, važno je posjetiti stomatologa. Dijagnoza obično obuhvata temeljan pregled zuba, uključujući rendgenske snimke, kako bi se utvrdila težina problema. Liječenje bruksizma može uključivati:

 1. Noćne štitnike ili splintove: Stomatolog može izraditi posebno dizajniranu navlaku koja se nosi tokom noći kako bi zaštitila zube od škripanja i stiskanja.
 2. Terapija protiv stresa: Ako je stres jedan od okidača bruksizma, terapeutska podrška za upravljanje stresom može biti korisna.

Prevencija bruksizma

Prevencija bruksizma je ključna za očuvanje oralnog zdravlja. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od oštećenja vaših zuba:

 1. Smanjite stres: Pronađite tehnike opuštanja poput joge ili meditacije kako biste smanjili stres u svakodnevnom životu.
 2. Izbjegavajte stimulanse: Alkohol i kofein mogu pogoršati simptome bruksizma, pa ih treba izbjegavati, posebno prije spavanja.
 3. Nošenje noćnog štitnika: Ako ste podložni bruksizmu, nošenje noćnog štitnika (splintova) može zaštititi vaše zube od oštećenja.
 4. Redovni stomatološki pregledi: Redovne posjete stomatologu omogućit će praćenje vašeg oralnog zdravlja i rano prepoznavanje problema.

Bruksizam može predstavljati ozbiljan izazov za oralno zdravlje, ali uz pravovremeno liječenje i preventivne mjere, možete zaštititi svoje zube i vilicu. Ako sumnjate da imate bruksizam ili želite više informacija o ovom stomatološkom problemu, obratite se našoj našem timu. U privatnoj stomatološkoj specijalističkoj ordinaciji Dr. Agić nudimo stručnu podršku i tretmane koji će vam pomoći u očuvanju vašeg oralnog zdravlja. Vaši zubi zaslužuju najbolju njegu, i mi smo tu da vam je pružimo.

 

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.