Osmijeh bez straha: Kako transformirati posjete stomatologu u pustolovinu za djecu

15 Septembra, 2023by Agic

Osmijeh bez straha: Kako transformirati posjete stomatologu u pustolovinu za djecu

Strah od stomatologa je nešto što mnoga djeca, pa i njihovi roditelji, doživljavaju. Često su neugodna iskustva u ranoj životnoj dobi uzrok velikog straha, čak i fobije, koja ne prestaje ni kada djeca postanu odrasli ljudi. No, zamislite da stomatološke posjete za vaše dijete postanu uzbudljive avanture umjesto izvor tjeskobe i strepnje. Danas Vam donosimo niz praktičnih savjeta i trikova koji će vam pomoći transformirati odlazak stomatologu iz strašne priče u zabavan i neophodan dio odrastanja vašeg djeteta.

Dječija stomatologija (pedodonacija)

Stomatolozi će se složiti da su djeca kao pacijenti poseban izazov za svaku ordinaciju, ponajviše zbog odgovornosti koji ovaj pregled nosi. Pedodoncija ili dječija stomatologija bazira se na psihološkom pristupu najmlađim pacijentima, sa ciljem da se pored vrhunske njege mliječnih i trajnih zubića, djeci pomogne pri prevazilaženju straha od stomatologa.

 

Uzroci straha od stomatologa

Kao što smo već naglasili, često je uzrok straha neugodno iskustvo prilikom prve posjete stomatologu, te je zbog toga iznimno važno da izaberete provjerenu ordinaciju u kojoj će vaše dijete dobiti odgovarajuću njegu i razumijevanje.
Ukoliko vaše dijete odbija prvu posjetu stomatologu, vjerovatno je riječ o strahu od nepoznatog ili čak prenesenom strahu od strane staratelja ili nekog člana porodice. Potrebno je razgovarati sa djetetom i otkriti kakva je percepcija samog pregleda, te čime je ona uzrokovana.

 

Kroz igru i zanimljive materijale, poput slikovnica o zubima ili interaktivnih aplikacija, djeca mogu naučiti o važnosti oralne higijene na način koji im je blizak i zanimljiv.

Kreirajte pustolovinu

Postoji mnogo načina na koji možete pripremiti vaše dijete za stomatološki pregled. Za početak možete podijeliti sa vašim djetetom pozitivne priče o vašim iskustvima i naglasite važnost održavanja oralne higijene. U vašim pričama, stomatolog može biti heroj, koji vam je pomogao izliječiti bolesni zubić nakon konzumiranja previše slatkiša. Kroz igru i zanimljive materijale, poput slikovnica o zubima ili interaktivnih aplikacija, djeca mogu naučiti o važnosti oralne higijene na način koji im je blizak i zanimljiv.

Igra uloga također može biti izvrsna tehnika za smanjenje straha. Pretvaranje da dijete ima svoju “stomatološku ordinaciju” i igra sa plišanim igračkama može pomoći u razbijanju napetosti. Mnogi superjunaci, likovi iz crtića ili slikovnica za djecu su također posjetili stomatologa u nekoj od epizoda/izdanja. Pokušajte pronaći te primjerke sa omiljenim likovima vaše djece i zasigurno će im se biti lakše poistovjetiti se i opustiti prije pregleda.

Važno je i nagraditi dijete za hrabrost nakon svake uspješne stomatološke posjete. Potaknite pozitivan pristup i pohvalite ih za svaki korak naprijed. Ni slučajno nemojte plašiti dijete stomatologom i pričati strašne priče o tome šta će im se desiti ako ne budu prali zube. Radije se usredotočite na pozitivnu motivaciju, te obećajte djetetu nagradu ukoliko stomatolog pohvali zdravlje i higijenu zubića.

Kako se tim Privatne stomatološke specijalističke ordinacije Dr. Agić nosi sa ovim izazovom?

Cilj našeg tima na čelu sa Dr. Agić je pristupiti svakom pacijentu sa puno razumijevanja uz prethodnu konsultaciju sa roditeljima. Shvatamo odgovornost koja je na nama i gradimo odnose sa pacijentima na način da nam svi, posebno oni najmlađi, dolaze sa osmijehom.

Pristup djeci smo prilagodili samom uzrastu, te smo obezbijedili igračke i edukativne slikovnice za najhrabrije mališane. Djeci od 8. godina i više pristupamo sa mnogo pohvala i razumijevanja. Nastojimo da im objasnimo postupke koje radimo kako bi pobudili znatiželju i umanjili nemir.

Sam ambijent ordinacije, u prijatnim ružičastim i plavim tonovima, vrlo je prijatan za pacijente, te dodatno smanjuje osjećaj nelagode i straha.

Zaključak

Razgovor s djetetom i slušanje njegovih osjećaja ključni su koraci prema razumijevanju korijena straha. Umjesto da stomatološke posjete budu mučno iskustvo, mogu postati prilika za učenje, rast i izgradnju zdravog odnosa prema oralnom zdravlju. Prateći ove savjete, korak po korak, pomoći ćete vašem djetetu da se osjeća sigurno i samopouzdano dok korača prema stolici stomatologa, spremno za novu pustolovinu.

 

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.