Magija vinira: Tajna savršenog osmijeha

14 Augusta, 2023by Agic
Viniri 2

Magija vinira: Tajna savršenog osmijeha

Viniri su dugo vremena bili tajna savršenog osmijeha Hollywoodskih zvijezda, dok su već danas rasprostranjeni estetski tretman koji uljepšava zube ljudima širom svijeta. U ovom blogu smo pripremili odgovore na sva ona pitanja koje ste oduvijek imali o vinirima, te se nadamo da ćete otkriti da li ste baš vi pravi pacijent za ovaj estetski zahvat.

Šta su viniri i kome su namijenjeni?

Viniri, poznati još i kao fesete i ljuspice za zube, su tanke pločice izrađene od keramike ili kompozitnih materijala koje se postavljaju na prednju površinu zuba kako bi ispravile estetske probleme poput nepravilnosti, zakrivljenosti, oštećenja i diskolorizacije. Ovaj postupak omogućuje vam da transformišete svoj osmijeh, očuvate prirodan izgled zuba i istovremeno dobijete dugotrajne rezultate.

Kandidat za vinire su isključivo osobe koje imaju prirodne i zdrave zube, bez karijesa, plombi i bolesnih desni. Viniri vraćaju osmijeh na lice osobama koje muče praznine između zuba, premali zubi, pukotine i slične estetske nepravilnosti. Također, za vinirima posežu i osobe koje imaju određenu dekolorizaciju zuba koju je nemoguće riješiti čak ni uz pomoć modernih tehnologija izbjeljivanja zuba.

 

Kako izgleda proces izrade i postavljanja vinira?

Proces postavljanja vinira obično uključuje nekoliko koraka:
  1. Konsultacija sa stomatologom: Stomatolog će pregledati vaše zube i desni te provesti potrebne rendgenske snimke kako bi procijenio vašu dentalnu situaciju i odredio da li su viniri prava opcija za vas.
  2. Priprema zuba: Da bi viniri pravilno prianjali, tanki sloj zubne cakline se uklanja s prednje strane zuba. To je minimalno invazivan proces koji obično ne zahtijeva anesteziju.
  3. Izrada vinira: Vaš stomatolog će uzeti otisak vaših pripremljenih zuba kako bi se izradili viniri koji savršeno odgovaraju vašem osmijehu i strukturi lica.
  4. Privremeni viniri: U nekim slučajevima, stomatolog može postaviti privremene vinire dok se trajni izrađuju u dentalnom laboratoriju.
  5. Postavljanje trajnih vinira: Kada je izrada vinira gotova, vaš stomatolog će ih pažljivo provjeriti kako bi osigurao savršeno pristajanje i izgled. Jako je važno napomenuti da ovo nije završni korak, te da je poželjno da izrazite Vaša opažanja i želje prije konačnog cementiranja vinira na Vaše zube.
Sam postupak postavljanja vinira je bezbolan i minimalno invazivan, te pacijenti bez problema nastavljaju sa dnevnim aktivnostima i konzumacijom pića i hrane čak isti dan nakon postavljanja.

 

Viniri vraćaju osmijeh na lice osobama koje muče praznine između zuba, premali zubi, pukotine i slične estetske nepravilnosti.

Koja je razlika između vinira i krunica?

Kao što smo naveli, viniri su estetski zahvat, kojim se ljuspice lijepe na prednji dio zuba. Krunice, koje se često nazivaju i navlake, pokrivaju čitavu strukturu zuba nudeći potporu i jačanje, te se koriste kod težih slučajeva oštećenja zuba. Ukoliko imate zdrave prirodne zube, ali niste zadvoljni u potpunosti izgledom, onda su viniri bolja i neinvazivnija opcija za vas.

Kako izgleda njega zuba nakon postavljanja vinira?

Jedna od najvećih prednosti vinira je upravo to što ne iziskuju nikakvo posebno odražavanje! Dovoljno je da održavate redovnu oralnu higijenu uz korištenje konca ili interdentalne četkice. Bitno je naglasiti da se preporučuju četkice sa mekim vlaknima i neabrazivne paste za zube, kao i izbjegavanje sredstava za izbjeljivanje. Također se preporučuju redovni pregledi, svakih 6 mjeseci.

Viniri će održati vaš osmijeh savršenim i blistavim 10 do 15 godina. Kako biste maksimalno produžili njihovo trajanje, izbjegavajte direktno kidanje tvrde hrane zubima, kao npr. jabuke, mrkve i slično. Iako su viniri mnogo otporniji na mrlje i promjenu boje u odnosu na zubnu caklinu prirodnih zuba, svakako preporučujemo pranje zuba nakon konzumiranja vina, kafe, crnog čaja i drugih obojenih pića.

https://agicdental.com/wp-content/uploads/2022/09/Agic-logo-1.png
Social Networks

Posjetite Agić ordinaciju na ovim društvenim linkovima i povežite se s nama. Pratite naše redovne novosti, ponude i druge zanimljivosti.

Copyright 2022 by Agić. All rights reserved.

Copyright 2022 by Agic. All rights reserved.